top of page

FAQ's

Welke fiets wordt er gebruikt?
We gebruiken E-Bikes van het Nederlandse A-Merk Gazelle en Sparta. Topkwaliteit fietsen.

Waar zit Highland Bike Tours?

vanaf 2023 hebben wij ook een hub in Pitlochry, Highland Perthshire.

In Perth, de stad die vijf eeuwen lang de hoofdstad was van Schotland, gelegen aan de oevers van de rivier Tay, vlakbij Scone Palace - de oude bekroningsplaats van Schotse koningen, en ademt geschiedenis als nergens anders in Schotland! Meer weten over deze historische plek? Lees hier meer over Perth. 

Wat is de Stone of Scone?

De Stone of Scone, ook wel de Stone of Destiny (Steen van het Lot) genoemd, is de steen waarop van de 9e tot en met 13e eeuw alle Schotse koningen werden gekroond.

Hoe kom ik in Perth & Pitlochry?

Provincie/Regio Perthshire bevindt zich in het hart van het land. Door de centrale ligging is de stad Perth en regio goed bereikbaar, en het oud Victoriaanse treinstation van Perth biedt directe verbindingen met Edinburgh, Glasgow, Stirling, Dundee en Inverness, terwijl Pitlochry station ligt aan de intercity route tussen Perth en Inverness . Er is ook een directe slaaptrein voorzien vanuit Londen (die stopt in Perth, maar ook in Pitlochry!)

Met de auto, Edinburgh is minder dan een uur, het vliegveld van Glasgow is ongeveer anderhalf uur rijden, en het vliegveld van Dundee is een klein half uur.

Hoe lastig zijn de tours?

Natuurlijk is er hoogteverschil maar met een E-bike is dat geen probleem. Buiten de steden zijn geen fietspaden maar daar zijn de wegen ook veel rustiger.

De kwaliteit van de wegen is wel stukken minder ten opzichte van Nederland, dus dat kan wel een verschil zijn, en soms moet je wel op letten tijdens het afdalen van een berg of heuvel.

Houdt er ook rekening mee dat een hele dagtour 5 a 6 uur op het zadel betekent, maar op een E-bike is dit geen probleem voor de meeste mensen.

Hoe lang zijn de tours?

Een hele dag tour is meestal vanaf 10uur tot ongeveer 16 - 17:00uur (hier zit een lunchpauze of whisky distillery tour in)

Een halve dag tour duurt meestal 3 tot 4 uur, en kan vaak naar wens ingepland worden (tijdens de zomer maanden is het daglicht voor ongeveer 18 tot zelfs 20 uur per dag!)

De 'Highland Perthshire Tour' vanuit Pitlochry is vanaf 11uur tot ongeveer 16:00uur, maar een halve dag tour optie is ook mogelijk.

Wat is geschikte kleding voor deze tour?

Casual kleding is prima.

Wordt er andere equipment vanuit HBT geregeld?

De Schotse wet verplicht u wel om een “Hi-Vis” (Reflecterend vest) te dragen op de openbare wegen. U krijgt er een in bruikleen bij aanvang van de tour. Daarnaast is er in Schotland geen helmplicht, maar wij hebben ze hier wel beschikbaar. Elke fiets heeft een pannier/fietstas met daarin een regenponcho en plaats voor persoonlijke items.

Hoe vaak regent het in Schotland? Op de Westkust is het ongeveer drie maal zoveel als dat er gemiddeld op jaarbasis in Nederland valt. Maar hier in Perth zitten we niet op die Westkust! Laat ik het zo zeggen; Over de laatste 4 tot 5 jaar (sinds 2019) ben ik bijna elke dag op de fiets geweest in en rond de provincie Perthshire, en heb die regenponcho maar twee keer gebruikt! - Het valt echt mee tijdens de zomer maanden.

Hoeveel personen kunnen er mee op een tour?

Maximaal 4 personen (Terence, de locale gids die met u meegaat, spreekt zowel Engels als Nederlands).

Kan een privé tour geboekt worden?

Ja, dat is mogelijk, voor 1 persoon tot maximaal 3 personen, samen met een Nederlands sprekende gids. U kunt een tocht naar keuze plannen als u dat wilt. Meer info (in engels) op highlandbiketours.com 

Mag ik mijn eigen fiets gebruiken? Helaas, vanwege verzekeringstechnische redenen is dit niet mogelijk. Bovendien is de infrastructuur niet gebouwd op de meeste fietsen. Onze fietsen zijn daarom zorgvuldig geselecteerd en voldoen aan alle eisen (dus ook voor comfort). De gids is ook bekend met de E-bikes, dus mochten er eventuele problemen zijn, kan hij ze snel oplossen.

Wat kan ik verwachten in Perth & Highland Perthshire?

Alle fotos op HBT's Instagram (link zit onderaan deze pagina) zijn genomen tijdens onze fietstours, dus niet alleen prachtige natuur. Perthshire heeft een rijke geschiedenis, cultuur, en hier in GB heeft dan ook de bijnaam 'Big Tree Country' (Engelstalig info en link: https://www.pkct.org/Pages/Category/perthshire-big-tree-country)

Soms is het zo rustig buiten de steden dat je ziet geen andere verkeer... maar dan wel herten, rode eekhorns, vossen, dassen, roofvogels waaronder de havik en adelaars, en natuurlijk hebben we hier 'the famous grouse' (korhoen), en dan in Perth zelf zijn er al een paar jaar weer bevers actief in de rivier Tay!

Voor geschiedenis, er staan overal kastelen die we voorbijfietsen (van Mary Queen of Scots tot Macbeth toe... net buiten Perth is Scone Palace, en dan zit hier ook nog Balhousie Castle in het centrum van Perth)

Gaat de tour door ongeacht de weersomstandigheid?

Als het weer naar verwachting bijzonder slecht wordt/is, plannen we ofwel geen tour voor die dag of annuleren we zo snel mogelijk van tevoren *  - De tour zal dan indien mogelijk op een andere dag gegeven worden. Of een tour doorgaat, wordt besloten door de tourguide.

* Tot nu toe (augustus 2023) is er nog geen enkel tour ooit geannuleerd door HBT vanwege weersomstandigheden (hier in Perthshire is het meestal prima fiets weer!)

Schotse Midges - Hoe irritant zijn die muggen in Schotland?

Schotse of Highland midges (Culicoides impunctatus) zijn eigenlijk geen muggen, maar kleine vliegen. Ze worden maar 1 tot 2mm groot en alleen de vrouwtjes steken. Die kunnen erg lastig zijn tijdens de zomer in het Noorden, of op de Westkust van Schotland…  maar we hebben goed nieuws; gelukkig zitten ze niet hier in Perth of de provincie Perthshire!

Algemene voorwaarden

Natuurlijk komt u naar Schotland voor een onvergetelijk tijd, en om te genieten van de prachtige natuur.

De gids is er om u veilig over de Schotse wegen te begeleiden. 

Hoewel deze tours voor een kleine groep mensen zijn (maximaal 4 plus gids), zullen er gelegenheden zijn waarbij meerdere stellen die elkaar nog nooit eerder hebben ontmoet, samen op dezelfde tour zullen fietsen, dus het 'motto' tijdens al onze tours is 'behandel alsjeblieft geen ander persoon op een manier waarop u niet zelf behandeld wilt worden'.

Ook omdat we op een openbare weg moeten fietsen zijn er natuurlijk wel andere weggebruikers. Hierdoor moeten wij volgens de wet wat voorwaarden aan jullie bekend maken. Klik hieronder om alle voorwaarden door te lezen:
 

bottom of page